ads

16 Mart 2011 Çarşamba

yeni Borçlar Kanunu Tasarısı maddeleri nelerdir?


TBMM Genel Kurulunda, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı kabul edildi.



649 maddeden oluşan ve 22 bölüm halinde ''temel kanun'' olarak görüşülen tasarı, bütün partilerin vardığı mutabakat doğrultusunda Genel Kurulda neredeyse ''jet'' hızıyla yasalaştı.



30'ar maddeden oluşan her bölüm 3 dakikada geçti. Tasarı üzerinde toplam 4 önerge verilerek değişiklik yapıldı. Tasarı, yaklaşık 2,5 saatte yasalaştı.



TBMM Adalet Komisyonunda 2008'de kabul edilen tasarının görüşmelerine, 2009 yılında TBMM Genel Kurulunda başlanmış ve ilk 2 bölümünün kabul edilmesinin ardından yarım kalmıştı.



SÖZLEŞMELERDE VE TİCARETTE YENİ KURALLAR



Kanuna göre, borç ilişkilerini düzenleyen bireysel sözleşmeler, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulacak. Yeni kanunlar kapınızdaki posta kutusundan gittiğiniz hastanedeki tüm ilişkilerinizde yepyeni kuralları hayatınıza sokacak.



İŞTE YENİ BORÇLAR KANUNUYLA 24 SAATİNİZ BÖYLE DEĞİŞECEK:



ÖDÜL VAAT EDEN SÖZÜNÜ TUTACAK





ELEKTRONİK İMZANIZ BAŞINIZA DERT AÇMASIN






BİLMEDİĞİNİZ KOŞULLARDAN SORUMLU DEĞİLSİNİZ






İLK SÖZLEŞME NE DİYORSA O, KOŞULLAR AĞIRLAŞTIRILAMAYACAK


 

 



"DÜZENLEMELER İSABETLİ"

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Halil Akkanat ise Borçlar Kanunu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yapılan düzenlemelerin son derece isabetli olduğunu aktaran Akkanat, fakat bir kaç düzenlemenin işleyişinin ise verimli olmayabileceğine işaret etti.

Üç önemli konuda değişikliğin olduğunu ifade eden Prof. Dr Akkanat bunları

1-Genel işlem koşulları,

2-Kira ilişkileri,

3-Kefalet sözleşmeleri olarak sıralıyor.

Genel işlem koşulları hakkında bilgi veren Akkanat, artık tek taraflı menfaatleri koruyan düzenlemelerin olmayacağını belirtti. Buna göre daha önce, alışveriş yaparken veya sözleşme yaparken bunun kuralları tek taraflı olarak belirleniyordu. Bu süreçten sonra artık tüketicinin de korunması söz konusu olacak. Banka kredi kartı sözleşmeleri ve sigorta sözleşmeleri de buna dahil...

Özetle Tüketicilerin Korunması Kanunu'nda yapılan değişikler bütünü kapsayacak şekilde değişti.



"TAMAMEN KİRACI KORUNUYOR"

Önceden kira ile ilgili bir kanun bulunurken bu artık Borçlar Kanunu'na tabi hale getirildi. Bu bir çok değişikliği de beraberinde getirdi. Yapılan değişiklerde tamamen kiracıyı koruyucu bir düzenleme içeriyor. Yani tacir olmayan kesim için pozitif. Fakat her iki tarafın da tacir olduğu kira sözleşmelerinde bazı aksaklıkların çıkması söz konusu olabilir. Kira parasının döviz cinsinden belirlenmesi durumunda hiçbir şekilde kira artışı söz konusu olamayacak. Bunun çok iyi bir çözüm olmadığını savunan Akkanat, "Eminim ki bu kuralı dolanmak için çeşitli çözümler üretilecek. Yani söz konusu kanun ihlal edilebilir. Bu kadar katı bir korumaya gerek yoktu" dedi.



KEFİLDEN EL YAZMALI MEKTUP!

Kefalet sözleşmelerinde önemli yeniliklerin olduğuna da dikkat çeken Halil Akkanat, şunları aktardı:

"Artık kefil olunacak miktar ve kefalet tarihi kefilin el yazısıyla yazılacak. Yoksa geçersiz olacak. Evli bir kişi kefil olacaksa eşinin iznini almak zorunda kalacak. Bunlar çok isabetli ve amaca uygun bir düzenleme."



YANLIŞ TERCÜMELER DÜZELTİLDİ

Eskiye nazaran daha iyi bir metnin ortaya çıktığını ifade eden Akkanat, İsviçre Borçlar Kanunu'nun 1926 yılında tercüme edilirken hatalar yapıldığını fakat bugünkü düzenlemelerle hem bu hataların düzeltildiğini hem de günlük dilde kullanılmayan kelimelerin Türkçeleştirildiğini söyledi. Akkanat, yeni metne elektronik imzanın da dahil edildiğini ve bunun daha derli toplu hale geldiğini de sözlerine ekledi.



 



ÖLÜM VE SAKATLANMALARDA TAZMİNATLAR





NİŞANLI VE SEVGİLİYE TAZMİNAT İSTEME HAKKI




 

KİRACI MÜLKE GÖZÜ GİBİ BAKACAK





ZAMAN AŞIMIYLA KURTULUŞ ZORLAŞIYOR






SOSYAL GÜVENCESİ OLMAYANA GEÇİCİ ÖDEME


 



İNSAFSIZ FAİZE SON






SÖZLEŞMELERE EKONOMİK KRİZ AYARI






AYIPLI MAL SATAN YANDI





AYIPLI MAL KADAR İNDİRİM HAKKI



"SANKİ OLAĞANÜSTÜYMÜŞ GİBİ POMPALANIYOR"

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İlhan Helvacı
de şunları aktardı:

"Bu kanun 1926 yılından beri böyle. Eskiden beri var. Yeni bir şey gibi olduğunu söylemek doğru değil. Siyasi mekanizmalar sanki olağanüstü bir şey geliyormuş gibi bunu pompalıyor. Sadece yıllardan beri gelen Yargıtay kararları ve doktirinler bazı yasal boşlukları doldurdu. Mesela, 6570 sayılı kanunumuz var. Bu zaten kiracıları koruyan bir kanundu. Fakat, bugüne kadar alınan yargıtay kararları bu kanunun içine yerleştirildi. Kiracılarla ilgili basında yazılan haberler için olağanüstü demek çok iddialı olur. Yalnız bu kanun yabana atılacak bir şey de değil. Çok uzun yılların birikimi ortaya konuluyor. Biz yıllardır ders okutuyoruz. Öğrenciler sanki Kuran'dan bir kısım okuyormuşuz gibi gözümüze bakıp anlamıyorlardı. Şimdi dil sadeleştirilmiş ve anlaşılacak hala getirilmiş. Bu çok güzel bir gelişme.



Eskiden eşler için ölüm halinde tazminat ödeniyordu. Yaralanmalarda herhangi bir ödeme yapılamıyordu. Şimdi nişanlı, sevgili vb evlilik dışı ilişkilerde yaralanma olaylarında da kişilerin ailelerine tazminat ödenecek. Bu çok olumlu bir gelişme.

Zaten eskiden de intifa(kullanım hakkı) ve oturma hakkı vardı. Bu gelen karar kiracılar için değil oturma hakkı olanlar için gelen bir zorunluluk."



RESMİ OLMAYAN TAŞINMAZ SATIŞI GEÇERSİZ





TAKSİTLİ SATIŞ SÖZLEŞMELERİ GELİYOR


 



TEMERRÜT HALİNDE BORCUN TAMAMI İSTENEMEYECEK





KİRACI-EV SAHİBİ İLİŞKİSİNDE YEPYENİ BİR DÖNEM





ÖDENMEMİŞ FATURA TAHLİYE SEBEBİ






BALKONDA MANGALA SON





EV SAHİBİ DEPOZİTOYU HARCAYAMAYACAK






FAHİŞ KİRA ARTIŞI BİTİYOR!





SEBEPSİZ "EVDEN ÇIK" DÖNEMİNE 10 YIL PAYDOS






PATRONA TACİZİ ÖNLEME ZORUNLULUĞU





İŞÇİ ARTIK SIRDAŞ OLMAK ZORUNDA





DOĞUM GÜNÜ HEDİYESİ OLARAK İKRAMİYE HAKKI





SIRRI DEŞİFRE EDEN İŞÇİ TAZMİNAT ÖDEYECEK





OTOPARKTA VURULAN ARAÇTAN OTOPARKÇI SORUMLU OLACAK



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ads2