ads

17 Ekim 2011 Pazartesi

Sigaranın Zararları nelerdir -sigaranın içindeki zararlı Maddeleri

Sigaranın Vücuda Zararları Nelerdir?

Genel olarak bulunduğunuz ortamlarda kötü ve ağır koku yayılır.
Cildiniz bozulacağından cilt karalığı ve yaşlı gösterme belirtileri başlar.
Dişleriniz kirli ve pis görünümlü olmakla beraber, dişeti hastalıkları baş gösterecektir.
Ağız ve yutakta tat alma eksikliği başlar ve kanser riski artar.
Gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma, ses tellerinin zarar göstermesinden başka kansere yakalanma ihtimali fazlalaşır.
Kalp ve damarların görmüş olduğu zarar ve tahribattan dolayı kalp krizi damar tıkanıklığı, tansiyon yükselmesi gibi sakıncalar ortaya çıkar.
Beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer) görülür. Her nefeste 50bin hücrenin ölümüne sebep olur.
Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük meydana gelir.

Burunda koku alma duygusu azalır.
Akciğerlerde kansere yakalanma, Bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıklar meydana gelir.
Mide ve yemek borusunda karama, ülser ve kanser oluşumunu fazlalaşır.
Pankreas kanseri riski artar.
Rahim ve yumurtalıkta kısırlık, çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz, rahim kanseri gibi tehlikeler oluşur.
Testisler ve cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma, döllenme yetersizliği, kalıtımsal bozukluklar meydana gelir.
İdrar kesesinde mesane kanseri meydana gelir.
Ellerde, parmaklarda sararma, tırnaklarda, zayıflama görülür.
Kemik ve iskeletlerde kemik erimesi meydana gelir.
Kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklar oluşur.
Kılcal damarlar, el ve ayaklardan başlayarak, kol ve bacaklara kadar tıkanıp bu organların kesilmesine (Burger hastalığı) kadar varan hastalıklar oluşur.
Vücutta, yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma oluşur.
Anne ve baba mirası olarak; Sigara içen babaların, çocuklarında kanseri önleyen gençliği yok olmaktadır. Hamileliğinde sigara içen hanımların bebekleri %10-15 eksik kilolu doğdukları gibi zeka eksiklikleri de görülür.


Tütün ve Sağlık

Sigara tütününün içinde bulunan madde türleri şöyledir:
* Kansere yol açan maddeler
* Kanseri ilerletenler,
* Zehirli maddeler
* Uyarıcılar, zevk vericiler ve aromatik maddeler.
1961 yılında ünlü bir sigara firmasının yaptırdığı araştırmaya göre, sigara dumanı sağlık için çok zararlıdır ve içinde öldürücü zehirler barındırmaktadır.
RJ Reynolds firmasından Alan Rodgman’ın yaptığı 1962 yılına ait “Sigara ve Sağlık Problemlerinin Değerlendirilmesi” isimli rapora göre:
“Sigaranın içinde kötü huylu tümör oluşumuna yol açan kimyasal maddeler bulunmaktadır. Zararlı maddelerin etkisi istatistiksel olarak da kanıtlanmıştır, bu maddelerin zararı belli bir derecede uygun bir filtre kullanılmasıyla azaltılabilir.”
1963 yılında yapılan bir araştırmaya göre:
“Köpekler üzerinde yapılan deneylerde, sigara dumanına maruz bırakılan köpeklerin ciddi hastalıklara özellikle de bronşite yakalandığı görüldü. Bu hastalıklar kanser dönüşümü gösterdi.
Köpek akciğerinde kanser oluşumuna sebep olan sigara, insan akciğerinde de kanser oluşumuna yol açacaktır.”
Araştırmanın sonuçları sigaranın insan akciğerinde kanser oluşumuna yol açtığını kanıtlasa da, sigaralardaki bu riski azaltma yolu konusunda bir bilgi yoktur.”
3 Nisan 1970 tarihli Amerikan Şirketinin raporuna göre:

Gerçeklerle yüzleşelim:

Sigara dumanı biyolojik olarak aktiftir.
Nikotin kuvvetli bir farmakolojik bir maddedir. Tüm doktorlar ve kimyagerler bunu bilmekteler. Bu bir sır değil.
Sigara dumanı yoğunlaştırılarak farelerin sırtına zerk edildi ve hepsinde tümör oluştu.
Sitokrom oksidasyonun güçlü bir katalizörü olan hidrojen siyanid metabolizmanın enerjisi ve hücreler için çok zararlı bir enzim üretilmesine neden olur.
Sigaranın içinde bulunan nitrosaminlerde çok güçlü kansorejen maddelerdir.
Sigara dumanında önemli bir miktarda uçucu olmayan nitrosaminler mevcuttur.
Akrolein göze çok zararlı bir maddedir ve hücre zehirlenmesine yol açmaktadır. Sigara dumanında çok önemli bir miktarda bulunmaktadır.
Sigara dumanında Polonium-210 madde si de mevcuttur.
Sigaranın yakıldığı anda çıkan dumanın biyolojik faaliyetleri hakkında çok az bilgi bulunmaktadır.
Birkaç yıldır sigaraya eklenmeye başlanan yeni katkı maddelerinin biyolojik aktivasyonu hakkında bilgi çok azdır.

Sigaranın Zararları
Sigaranın sağlığa zararlı olduğu, paketi her elinize aldığınızda gözünüze çarpar. Peki ya güzelliğe zararı? Bunu hiç düşündünüz mü? Cevabınız hayır ise sizi, güzelliğinizin baş düşmanını tanımaya davet ediyoruz. Sigara, cildinize, gözlerinize, dudaklarınıza zarar veriyor, kırışıklıklara, selülite neden oluyor ve çabuk yaşlandırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre dünya ülkelerinin bir çoğunda en çok rastlanan ve en çok ölume yol açan nedenler arasında ilk sırayı akciğer kanseri alıyor. Son 40 yılda % 250 oranıinda artış gösteren akciğer kanserine sadece ABD'de her yıl 160 bin kişi yakalanıyor. Türkiye'de ise her yıl 30-40 bin kişide akciğer kanseri görülüyor.

Bir başka araştırmaya göre akciğer kanserinin yüzde 85'i, kronik bronşit'in yüzde 75'i, kalp hastalıklarının yüzde 25'i sigaradan kaynaklanıyor. Uzmanlar, 100 bin kişilik nüfusta hiç sigara içmeyenlerin kansere yakalanma oranının % 3-4, günde bir paket içenlerde yüzde 61, 1-2 paket içenlerde 143, günde 2 paket ya da daha fazla içenlerde 217 olduğuna dikkat çekiyor.

Sigarada 4000 i aşkın birbirinden farklı zararlı madde bulunmaktadır. Ayrıca sigaranın ana maddesi olarak bilinen tütünde de bir çok zararlı madde bulunmaktadır. Tütün yetiştirilirken haşere ve böcekten korunması için böcek zehiri kullanılır. Sigarayla birlikte, bir çok zehirli maddenin dışında, böcek zehirini bile içimize çekmiş oluyoruz.
Sigaranın Neden Olduğu Hastalıklar

Bağımlılık - Nikotin maddesinin bağımlılık yapıcı özelliği eroine çok benzer.

Sırt ve Bel Ağrısı -Sigara içmek, belle ilgili hastalıkların tedavisini engelleyen faktörlerden biridir. Bunun yanında normal insanlarda da zaman zaman şiddetli sırt ve bel ağrılarına yol açabilir. Bunun nedeni, sigara içen kişilerde vücudun, omurilikteki disklere çok zayıf miktarda oksijen göndermesidir.

İlaca Karşı Bağışıklık- Sigara içenler belli bir ilacın etkili olması için çok daha büyük dozlarda o ilacı kullanmak zorunda kalır.

Kısırlık - Çiftlerden sadece birinin sigara içmesi çocuk olmaması riskini 3 kat artrır.

Menopoz - Sigara içen kadınlarda beklenenden 5-10 yıl daha erken menopoz görülür. Bu da kemiklerin erkenden incelmesine ve de erimesine neden olur.

Erken Yaşlanma- Düzenli bir şekilde sigara içilmesi, deri yapısını bozar, kırışıklıklara yol açar. Bunun yanında dişler sararır ve de kararır, tırnaklar sağlıksızlaşır.

İyileşme Zorluğu - Sigara içenlerin yaraları çok daha zor kapanır. Bunun yanında ameliyat sonrası yaralarının iyileşmeme olasılıkları vardır. Diş Kaybı - Sigara içmek diş kayıplarında önemli bir faktördür.

Prostat Kanseri - Sigara içmek prostat kanserinin %40'ından sorumludur.

Göğüs Kanseri - Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre %75 daha fazla göğüs kanserine yakalanma riski taşır.

Rahim Kanseri - Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre 4 kat daha fazla rahim kanserine yakalanma riski taşır.

Boğaz Kanseri - Boğaz kanseri vakalarının %80'ine sigara yol açar.

Mide Kanseri - Sigara içenlerin mide veya bağırsak kanserine yakalanma riski içmeyenlere göre 2 kat daha fazladır.

Karaciğer Kanseri - Karaciğer kanseri vakalarının % 80'i sigara yüzünden olur.

Gırtlak Kanseri - Günde 25 tane sigara içiyorsanız 30 kat daha fazla gırtlak kanserine yakalanma riski taşırsınız. Bu da ilk başlarda konuşma zorluğu ilerleyen safhalarda tamamen konuşamamaya sebebiyet verir.

Amfizrem - Bu hastalığın yol açtığı ölümlerin %85'i sigara yüzünden olur. (Akciğerlerdeki alveoller zamanla esnekliğini kaybeder. İlerleyen safhalarda, yoğun bir biçimde solunum zorluğu olur ve hasta solunum makinasına bağlanmak zorunda kalır.)

Ağız Kanseri - Ağız kanseri vakalarının tamamına sigara yol açar.

Yemek Borusu Kanseri - Bu kanserden ölenlerin hemen hemen hepsi sigara içtikleri için ölmüşlerdir.

Çocukluk Solunum Problemleri - Annesi ya da babası sigara içen çocuklar 6 kat daha fazla solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşma riski taşır. (Soğuk algınlığı, kulak iltihapları, bronşit, bademcik problemleri, astım ve de zatüre ki bazen ölüme bile yol açar)

Kulak Enfeksiyonları -Sigara içenlerin çocuklarının orta kulak enfeksiyonuna yakalanma riskleri vardır.

Erken Doğum ve Bebeğin Hafif Doğması - Günde sadece 5 tane sigara içen hamile bir kadının erken doğum yapması ya da oldukça küçük ve de sağlıksız bir bebek doğurma riski inanılmaz boyutlardadır.

Şeker Hastalığı - Sigara içmek, vücudun insülün salgılama yeteneğini zamanla yok eder. Bu da şeker hastalığına yol açar.
Kalp Hastalıkları - Sigara içenlerin kalp krizine yakalanma riski içmeyenlere göre 4 kat daha fazladır.

Gangren - Akciğerler verimsizleştiği için, vücuda çok az oksijen yayılır. İnsan vücudu, bu çok az miktardaki oksijeni iç organlara dağıtmak zorunda kalır. Bundan dolayı, kalbe en uzak kısımlar olan parmak uçlarından itibaren hücreler süratle zincirleme olarak ölür. Çoğu zaman kollar ya da bacaklar kesilebilir.Sigaranın Etkileri

Sigaranın İçerdiği Maddeler

Sigara yaklaşık 4 bin toksin madde içermektedir.

POLONİUM
Kanserojen
HİRDOJEN SİYANÜR
zehir


KROM, NİKEL
Kanserojen
DDT
zehir ve kanserojen
BENZOPİREN
Kanserojen
VİNİL KLORÜR
Kanserojen
KARBON MONOKSİT
kanda oksijenin yerini alır,Zihin ve bedensel yorgunluk oluşturur.
BENZEN
Kanserojen
NİKOTİN
bağımlılık yapar, kalp ve damarları bozar
ARSENİK
zehir ve kanserojen





SOLUNUM YOLLARIMIZ VE SiGARA

Sigara içenlerde, öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı görülmektedir. Ayrıca, sigara içenlerin % 40'ında kronik bronşit gelişir...


AKCİĞER KANSERİ
Sigara içenlerin akciğer kanserinden ölüm riski, sigara içmeyenlere oranla, içilen sigara miktarına göre 15-20 kat daha fazladır.
Bu kanser türü çoğu zaman geç evrede (ark edilir ve en ileri tedavi ile bile beklenen yaşam süresi birkaç yılı geçmez. Sigara akciğer kanserlerinin % 87'sinden sorumludur. Sigara içme ile akciğer kanserine yakalanma riski arasındaki ilişki bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

BEYNİMİZ VE SİGARA
Beyin damarlarında daralma ve tıkanmalar, beyin enfraktüsüne ve kanamaya yol açar, Bu da kaslarda kuvvet azalması, felçler ve yatalak kalma şeklinde kendini gösterir. Sigaranın içerdiği karbonmonoksit zihinsel eforumuzu olumsuz etkiler. Nikotin, beyin hücrelerini etkileyerek bağımlılığa yol açar. Sigara içmeyi bir kez deneyen her dört kişiden üçü sigara bağımlısı olmakladır.

DAMARLARIMIZ VE SİGARA


Sigara bütün damarlarımızı ve kanımızın yapısını etkileyerek organlarımızın beslenmesini bozar.
Sigaranın yol açtığı damar daralması ve tıkanması, ellerde ve ayaklarda soğumaya, bacak ağrılarına,
kramplara ve zamanla kangrene yol açabilir, bu nedenle kol ve bacakların kesilmesi gerekli olabilir.

KALBİMİZ VE SİGARA

Sigara, felçlerin % 18'inden, kalp ve damar hastalıklarının % 21'inden, kronik kalp kastalıklarına bağlı ölümlerin % 30'undan sorumludur. Koroner damarlarda daralma Anjina pectoris (ağrı) Myokard enfraktüsü Kalbin çalışma hızında artış

SİNDİRİM ORGANLARI VE SİGARA

Sigara dumanı asit salgısını arttırır. Gastrite, mide ve on iki parmak bağırsağı ülserlerine yol açar. Ülser tedavisinin başarısını azaltır. Ayrıca, ağız, dudak, yemek borusu, mide, safra kesesi ve pankreas kanserleri sigara içenlerde daha çok görülür.

ÜREME-BOŞALTMA ORGANLARIMIZ VE SİGARA

-Sigara, kadında erken menopoza, erkekte cinsel istekte azalmaya,
-Kadında ve erkekte kısırlık riskine,
-Yumurtalık ve rahim ağzı kanserlerine,
-Doğum kontrolü haplarıyla birlikte kadınlarda emboli riskinde artmaya,
-Mesane ve böbrek kanserlerine,
-Ayrıca erkeklerde prostat kanserlerine yol açar.
DİĞER ETKİLERİ

-Kemiklerde osteoporoz (erime) ve kırılma riski,
-Ciltte kırışıklıklar ve soluk görünüm,
-Dişlerde ve parmaklarda sararma ve kötü koku,
-Saçlarda dökülme,
-Tırnaklarda çabuk kırılma,
-Kadınlarda meme dokusunda deformasyon.
Tütün, dünyada her yıl 4 milyon kişinin, günde 11 bin veya diğer bir ifade ile her saniyede bir kişinin ölümünden sorumludur. Sigara içme eğiliminde bir değişiklik olmaması halinde 2030'lu yıllarda tütün her yıl 10 milyon kişinin ölümüne neden olacaktır ve ölümlerin % 70'i gelişmekte olan ülkelerde görülecektir!.. Tütünün en yaygın kullanım biçimi "sigara"dır.

GEBELİKTE SİGARA
-Düşük riski,-
-Erken doğum,
-Düşük tartılı bebek,
-Bebeğin fiziksel ve mental gelişmesinde yavaşlama,
-Bebeğin ilerideki yaşamında astım riskinde artma,
-Süt oluşumunda ve kalitesinde bozulma.

PASİF İÇİCİLİK

Sigara içmediği halde, pasif olarak sigara dumanına maruz kalma astımlı hastalarda ve kalp damar hastalığı olanlarda kriz geçirme riskini artırır ve aktif içicilerde görülen diğer bütün kanser türlerinin oluşmasına neden olur.

ÇOCUKLAR VE PASİF İÇİCİLİK

-Sık bronşit ve zatürre riski,
-Allerjik hastalıklar ve astım riski,
-Orta kulak iltihabı, beyin ve kas tümörleri,
-Ani bebek ölümü sendromu,
-Solunum fonksiyonlarında azalma görülür.

Kendinizi Yenileyin Sigarayı Bırakın

Sigarayı bırakmak zor olabilir. Ancak şimdiye kadar sizin gibi pek çok kişi sigarayı bırakmayı başarmıştır. Çünkü onlar sigarayı bırakmaya hazırdılar ve sigaraya duyacaktan isteğe karşı koymayı planladılar. Ayrıca sigarayı bırakmış olan çoğu kimse bunu başarmadan önce defalarca denediler.
Siz de Sigarayı Bırakabilirsiniz

-Sigarayı bırakanların sayısı her gün giderek artmaktadır. Sizde sigarayı bırakarak daha sağlıklı bir hayat seçin!
-Bu anlatılanlarda gerçekten işinize yaracak ip uçları yer almaktadır. Kendinize uygun bir plan yapın ve ona bağlı kalın.
-Sağlıklı bir hayata doğru attığınız bu ilk adım için tebrikler!

Sigarayı Bıraktığınızda;

-Kalp hastalıkları, felç, kanser, amfizem veya bronşit gibi akciğer hastalıklarına yakalanma ve sağlıksız bebek sahibi olma riski azalacak.
-Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için şansınızı artıracaksınız.
-Elbiseleriniz, saçınız ve nefesiniz daha temiz kokacak.
-Sigara almak için harcadığınız paradan tasarruf edeceksiniz.
-Artık etrafınızdakileri rahatsız etmeyeceksiniz,
-Sigaranızın dumanıyla, arkadaşlarınızın kalp ve akciğer hastalıklarına, ailenizin ve özellikle çocuklarınızın grip, soğuk algınlığı ve astıma yakalanmasına neden olmayacaksınız.
Başlayın !
Önümüzdeki 2 ila 4 hafta arasındaki bir günü, bırakma günü olarak seçin. Bu sizin hayatınızın en önemli günüdür. Şimdi bu bırakma gününü belirleyin.
Daha sağlıklı olmaya karar verdiğiniz için kendinizi kutlayın !
....................... (tarih yazın)tarihinde sigarayı bırakacağım.
Sigarayı Bırakmadan Önce:
-Ailenize ve arkadaşlarınıza bu kararınızı anlatın. Onlardan destek ve anlayış isteyin.
-Bırakma nedenlerinizi bir kağıda yazın. Bir kopyasını her gün görebileceğiniz bir yere, örneğin buzdolabının üzerine asın.
-Evinizdeki, çatışma odanızdaki bütün sigaralarınızı, çakmaklarınızı, kül tablalarını ve size sigarayı hatırlatacak her şeyi atın.
-Kesinlikle sigara satın almayın.
Sigaradan uzak durmak için bir plan yapın:
-Puro ve pipo gibi diğer tütün ürünlerinden de uzak durun.
-İlk olarak, size sigara içme isteği veren yerlerden uzak durun. Bunun yerine zamanınızı, kütüphane, sinema veya mağaza gibi sigara içilmeyen yerlerde geçirmeyi planlayın.
-Daha önce sigarayı bırakmayı denediğiniz zamanları gözden geçirin. Neyin işe yaradığını ve neyin yaramadığını düşünün.
-Kendinizi ödüllendirin. Sigarayı bırakmak zor bir iş olabilir. Sigarayı bırakmayı bir şeyi terk etmek olarak algılamayın. Öncelikle daha sağlıklı olmak için bir adım olarak düşünün.
-Harcamadığınız parayla kendiniz, aileniz ve özellikle çocuklarınız için özel bir şeyler alın.
-Evinizdekileri, özelikle çocuklarınızı, size bırakma konusunda yardımcı olmaya teşvik edin.
Zorluklarla başa çıkın.
Sigara içmenin yerine geçebilecek ve daha sağlıklı olan su işleri yapmayı deneyin;

-Ellerinizi meşgul etmek için: resim çizin, yazı yazın, gazete okuyun, örgü örün, bulmaca çözün, en önemlisi spora başlayın, imkanınız varsa her gün yoksa haftada en az üç gün, beş kilometre (yaklaşık bir saat) orta tempoda yürümeyi deneyin.
-Sinirlendiniz mi? Kızgın mısınız? Strestendiniz mi? Üzgün müsünüz?: Rahatlayın, derin bir nefes alın,
yürüyün. Size yakın dertleşebileceğiniz birisiyle konuşun, dışarıda dolaşın, hareket edin, müzik dinleyin.
-Sabah kalktığınızda: Dişlerinizi fırçalayın, ağzınızı yıkayın, kahvaltıdan hemen sonra tekrar dişlerinizi fırçalayın.
-Yemeklerden sonra: Dişinizi fırçalayın, bir arkadaşınızı arayın, veya bir bardak çay için.
-Partiye veya restorana mı gidiyorsunuz? Alkol veya yağlı yiyecekler söylemeyin. Bir süre böyle bir ortama gitmemenizde de fayda vardır. Sakız çiğneyin, bolca su için, akşam yemeklerinden sonra kahve yerine meyveli ve bitkisel kokulu çay için.
Sigarayı bırakmak için en iyi yollar
Şu iki öneriyi birden yapın:
Nikotin bandı kullanın. Nikotin bandı sigara içme isteğini azaltmaya yardımcı olur. Bu, sigarayı bıraktığınızda nikotin isteğinizi azaltır. Bant kullandığınızda paketteki direktifleri takip edin ve tavsiye için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun.
Stres ve şiddetli sigara içme isteğiyle nasıl başa çıkacağınızı öğrenin. Sigara içmeyi istemenize sebep olabilecek şeylere karşı dikkatli olun.
Ara sıra sigara içme isteklerine karşı dikkatli olun...
Sigaradaki nikotin, eroin ve kokain gibi bağımlılık yapıcıdır. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk bir kaç hafta en zor zamanlardır.vücudunuzda nikotin eksikliği ortaya çıkar. Konsantre otun. Az bir müddet sonra SİGARA İÇMİYOR olacaksınız. Tekrar sigara içmeye başlasanız bile vazgeçmeyin. Kaçamaklar öğrenmek İçin şanstır, vazgeçmek için değil. Bu, sigarayı bırakma için bir alıştırmadır. Denemeye devam edin!
Olmak istediğiniz kişi olun!
Başarınızı kutlayın: Her bir hafta, ay veya yıl için;Başarınız için bir takvim ve tablo tutun. Irada bir bıraktığınız için mutlu olduğunuzu anlatan yeni sebepler yazın. Sigara için harcamadığınız parayı biriktirerek hep almak istediğiniz, ancak alamadığınız bir şey alın.
Peki ya kilo almak?
Çoğu insan sigarayı bıraktıklarında kilo alırlar. Tüm alışkanlıkları bir anda değiştirmek mümkün olmasa bile, akşam yemekten sonra biraz yürüyüşe çıkmayı deneyin. Yemekten sonra duyacağınız sigara isteğine engel olacak ve biraz egzersiz yapmış olacaksınız.
İnternetteki Kaynaklardan Yararlanılarak Derlenmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ads2