Notre Dame'nin Kamburu
Eserin Özeti ...
Olay, Ocak 1482’de Paris’te geçmektedir. Şehir heyecan içindedir. Kralın oğlu ile Flandralı Margaret’ın düğün töreninde bulunmak üzere Flaman vatandaşlarını temsil eden bir grup Parise’e gelmiştir. Her çeşit hareket, eğlence ve kargaşaya izin verilen yıllık Çılgınlar Bayramı kutlamaları devam etmekteydi. Yazdığı oyun seyirci bulamayınca büyük hayal kırıklığına uğrayan Gringore cebinde beş kuruşu kalmadığı için gezinmekteydi. Büyük bir topluluğun bir halka oluşturmuş şekilde durduğunu görür.
Kalabalığın arasında hayatını şarkı söylemekle, dans etmekle ve eğitilmiş küçük keçisi ile bazı oyunlar yaparak kazanan Esmeralda adında bir çingene kızı da vardır. Esmeralda dünyaya bir çingene kızı olarak gelmemiştir. Doğumunun üzerinden çok fazla süre geçmeden çingeneler onu kaçırmış ve yerine çirkin ve sakat bir çocuğu bırakmışlardır. Annesi, bu olaydan sonra yalnız başına yaşamaya başlamış ve çingenelere düşman bir tavır takınmıştır. Esmeralda’nınsa bu konu hakkında her hangi bir bilgisi bulunmamaktadır. Geçmişini bulmasını sağlayabilecek tek şey kendi patiğidir.
Esmeralda genç ve güzel bir kızdır. Notre Dame Katedrali papazlarından Claude Frollo şehvet dolu bakışlarını kızdan ayırmaz. Frollo o zamana kadar tam bir din adamı hayatı yaşamış, kendini bilgiye vermiş ve dünyanın arzularından uzak kalmayı başarmıştır. Gizliden gizliye simya çalışır ve kendisinin tanınmış bir büyücü olduğu da iddia edilir. Frollo’nun başlıca insancıl yanı !6 yıl önce Katedralin önüne bırakılmış olan çocuğu alıp yetiştirmesidir. Bu çocuk bu gün Katedralin çancısı olan Quasimodo’dur. Belli ki bu çocuk çingenelerin Esmeralda’nın yerine bıraktıkları o sakat çocuk Quasimodo’dur. Papazın kendisine gösterdiği şefkatten dolayı Quasimodo papaza bir köpek gibi sadakat göstermektedir.
İnsanlar Quasimodo’yu sevmezler ondan kaçarlar. İnsanlar ilk kez ondan Çılgınlar Bayramında kaçmamıştır. Katedralin çanlarını çalmakla görevlendirilen Quasimodo katedralde yaşar. Büyük çanların çıkardığı ses kulaklarını da sağırlaştırmıştır. Fakat, bu çanları sever ve kilise de ev olarak bildiği tek yerdir. Eğlencelerin bir parçası olarak Paris şehri, handanlık ailesinin düğünü nedeniyle ahlak üzerine bir piyes sahneler Gringore adlı bir bilgindir. Frollo kadar ihtirasla olmasa da o da güzel Esmeralda’ya göz koyar. Piyesin sahnelenmesinden sonra, Gringore Parisin karanlık sokaklarında Esmeralda’yı takip ederken Esmaralda’nın iki kişinin saldırısına uğradığını görür. Fakat Onu koruyamaz; o sırada Yüzbaşı gelir ve bölüğüne verdiği emirle kızı kurtarır. Bir kişi kaçar ve polis onun Papaz olduğunu bir türlü öğrenemez. Diğer kişi ise Quasimodo’dur ve bu suçundan dolayı çarmıha gerilir. Quasimodo’nun sırtı yediği kamçılardan ötürü kan içinde kalmıştır ve halk onunla alay eder. Bu arada Quasimodo yalvarır ve su ister; Esmeralda da ona su verecek kadar iyilik duygularına sahip olduğunu gösterir. Quasimodo’ya bir maşrapa su verir. Sadece yarı insan bir yaratık sayılacak olan çancı, beklemediği bu hareket karşısında göz yaşlarını tutamaz.
Bu arada Yazarın beş parası ve yatacak yeri yoktur. Ne yapacağını bilmeyerek yürürken kendisini, hiçbir kimsenin bilerek ve silahsız girmeyeceği hırsızlar mahallesinde bulur. Hırsızlar onu yakalar ve parası olmadığını görünce öldürmek isterlerse de, onun çingene kadınlardan biriyle evlendirilebileceğini düşünürler. Esmeralda Onun kendisini kurtarmaya çalışan kişi olduğunu görerek Gringore’un hayatını kurtarmak için onunla evleneceğini söyler. Esmeralda bunu sadece insancıl duygularla yaptığın dolayı evlilik gerçekleşmez. Çünkü Esmeralda kendisi kurtaran Yüzbaşıya aşıktır. Gringore, böylece çingeneler arasında kalır ve sokaklarda cambazlığa başlar. Papaz çingene kızı elde etmek için Yüzbaşıyı kullanır. Yüzbaşı iyi bir kadınla nişanlı olmasına rağmen Esmeralda’yla buluşacaktır. Saf bir kız olan Esmeralda Yüzbaşının kendisiyle evleneceğini sanır ve onu kenar mahallerdeki bir evin tavan arasında bekler. Frollo, Yüzbaşıyı takip eder onları gözetler, kıskançlıkla üzerlerine saldırıp Yüzbaşıyı bıçaklar(öldüğünü sanar) ve yine kaçar.
Esmeralda yüzbaşıyı öldürmeye teşebbüsle suçlanır ve tutuklanır. Gerçekte onun suçu çingene olmasıdır ve büyücülük yaptığından kuşku duyulmasıdır. Esmeralda işkence altında kendisinden itiraf etmesi istenen her şeyi söyler ve ölüm cezasına çarptırılır. Yüzbaşı ölmemiş sadece ağır yaralanmıştır. Kızı kurtarmak için hiçbir şey yapmaz. Kızın suçsuz olduğunu bilen papaz onu hapishanede ziyaret edip kendisine teslim olması durumunda serbest bırakılacağını söyler. Kız dehşetle irkilir ve papazı kovar.
Esmeralda öldürüleceği gün zamanın geleneklerine göre Katedralin önüne getirilir. Aralarında Frollo’nun da bulunduğu papazlar onun günahlarının affı için dua edeceklerdir. Kız papazların önünde diz çöktüğü sırada Quasimodo katedralin balkonundan bir iple yere atlar ve kızı kilisenin içine kaçırır. Çancı kendisinden geçmiş bir durumda kızı katedralin bir odasına götürür. Yiyecek ve içecek getirip ona hizmet eder. Çancı çarmıha gerili olduğunda kızın kendisine su verdiğini unutmamıştır. Kız hala katedralin bir odasında tutsak durumundadır, katedrali terk eder etmez tutuklanacaktır. Gringore papazın da kışkırtmasıyla Esmeralda’yı kurtarmaları için çingenelerin başkaldırmasını teklif eder.
O gece çingeneler ve serserilerden oluşan bir kalabalık katedralin önünde toplanır. Kuleden bakan çancı aşağıdakilerin Esmeralda’yı kurtarmak için geldiklerini bilmez. Bildiği tek şey Katedrale hücum edileceği ve sevgili çingenesinin de tehlike altında olduğudur. Tek başına kahramanca bir savunmaya geçer, aşağıdakilere taş ve odun fırlatır. Kaçış merdivenlerini serbest bırakır. Kalabalığın üzerine Kızgın kurşun döker. Sonunda Chateaupers’in liderliğindeki kral muhafızları yetişir ve kalabalığı dağıtır.
Çatışmalar sürerken papaz Gringore gizlice katedrale girer ve Esmeralda’yı kaçırırlar. Peşlerinden gelenleri şaşırtmayı başarırlar ve Esmeralda’nın asılacağı meydana giderler. Papaz kıza iki seçenek sunar. Ya papazın olacaktır ya da idam edilecektir. Kız yine reddeder. Senelerce çingenelere düşmanca davranan Esmeralda’nın annesinin yaşadığı evde buradadır. Kızı kadının evine sürükleyen papaz kızı kadına verir. Kadın olan hıncını kızdan almaya çalıştığı sırada kızın taşıdığı patik düşer. Kadın bu patiği tanır. Kızı kurtarmaya çalışır. Fakat, gelen askerler kızı alıp götürürler. Kızın idamını Papaz ve çancı birlikte izlerler. Kızın asılması sırasında papazın gülüşünü duymasa da gören çancı papazı katedralin balkonundan aşağı atar. Papaz ölmüştür. Çancı daha sonra idam edilenlerin atıldığı çukura gider.
Daha sonra bu çukurda birbirine sarılmış iki ceset bulanlar bu cesetleri ayırmaya çalışırken erkek ceset toz halinde dökülür.
Yazar: Victor Hugo - Napolyonun generallerinden birinin oğludur. Anne babasının ayrı olması yüzünden kimi zaman annesinin kimi zaman da babasının yanında kaldı. Babası İspanyol illerinde vali iken aristokrat okuluna gitmeye başladı. Ancak Fransız olması bu okullarda mutlu olmasını engelledi. Napolyon düşünce ailesiyle Fransa’ya döndü. Okumaya çok merakı vardı. Yirmi yaşında ilk şiirlerini yayınladı. 1827’de yazdığı Cromwell adlı eseri romantizmin hazırlayıcısıdır. 1841’de Fransız akademisine üye seçildi. 1855’te öldü.
Eser:1831 yılında ilk kez yayınlamıştır. Fransa’da krallık döneminin karanlık günlerinden kesitler sunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder