Diyelim ki, mesai saati bitti ve siz de akşam 18:30 civarında, alışılmadık derecede zorlu bir iş gününün ardından (tabii ki tek başınıza) arabanıza binip evin yolunu tuttunuz. Çok yorgunsunuz ve canınız da fena halde sıkkın.
Birdenbire göğsünüzde, kolunuza ve çenenize doğru yayılmaya başlayan korkunç bir ağrı hissediyorsunuz. En yakın hastaneye sadece on dakikalık mesafedesiniz ama hastaneye ulaşmayı başarıp başaramayacağınızdan bile emin değilsiniz.
NE YAPACAKSINIZ???
YALNIZ BAŞINIZAYKEN KALP KRİZİ GEÇİRİRSENİZ NASIL HAYATTA KALIRSINIZ?
Pek çok insane kalp krizi geçirdiği sırada tek başına oluyor; etrafta yardım edicek hiçkimse bulunmuyor. Kalp atışları düzensizleşen ve kendisini bayılacakmış gibi hisseden birinin BİLİNCİNİ YİTİRMEDEN ÖNCE YALNIZCA 10 SANİYE KADAR ZAMANI VARDIR
BU DURUMDA NE YAPMANIZ GEREKİR?
- Paniğe kapılmadan üst üste kuvvetlice öksürmeye başlayın.
- Öksürmeden once her seferinde derin bir nefes alın; öksürükleriniz güçlü olsun, derinden gelsin ve uzun sürsün, tıpkı göğsünüzde birikmiş balgamı atmaya çalışır gibi öksürün.
- Her iki saniyede bir derin nefes alıp öksürün ve bunu ya yardım gelene dek ya da kalp atışlarınız tekrar normale dönene dek sürekli yapın.
- Derin nefes almak ciğerleri OKSİJENLE doldurur.
- Öksürmek kalbe tazyik yapar ve kan dolaşımını rahatlatır.
- Kalbe uygulanan bu tazyik, kalbin normal ritmine dönmesini kolaylaştırır
BÜTÜN BUNLAR SİZE,BİLİNCİNİZİ KAYBETMEDEN ÖNCE HASTANEYE YETİŞECEK ZAMANI TANIR
Asla “benim başıma gelmez!” diye düşünmeyin…
Yaşam koşullarının büyük oranda değiştiği son zamanlarda her nitelikte, her yaşta insan kalp krizi geçirebiliyor…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder