5 küçük serada,kadife çiçeği ve petunya yetiştiriliyor. Seraların hepsi ayni büyüklükteler. Aynı ışığı ve suyu alıyorlar. Toprakları da aynı.Birinci seradaki bitki grubuna Bach, ikincisine Hint klasik müziği, üçüncüsüne yüksek sesli Rock, dördüncüsüne de Country-Western dinletiliyor.Beşinci seradaki bitki grubuna hiç müzik dinletilmiyor.
Sonuç...
Bach ve Hint müziğinin bitkilerin büyümesini büyük ölçüde artırdığı görülüyor. çiçekleri daha bollaşıyor.Rock çalınan serada ise bitkiler büyümeye direniyor gibiler. Country-Western çalınan seradaki bitkilerle hiç müzik çalınmayan beşinci seradaki bitkiler, neredeyse benzer bir gelişim gösteriyorlar. Müzik -görülüyor ki- doğayı bile etkiliyor.
Bu deneyi yapan Dorothy Retallack, önce çiçekleri uzun süre incelemiş.
Gözeneklerinin en fazla sabahın ilk saatlerinde, doğa, kuş sesleriyle canlanırken açıldığını, o saatlerde çiçeklerin canlandığını, boylarının büyüdüğünü saptamış. Aldığı esinle seralara müzik yayınına yönelmiş.
Müzik, insanları da mutlu, huzurlu, yaratıcı, umutlu, heyecanlı, güçlü, inançlı ve cesur kılabilir. Zihni açar, yaratıcılığı geliştirir ve "bitkileri olduğu gibi bedeni de iyileştirir."
Buna, "Mozart etkisi" deniyor.
Başka deneyimler de gösteriyor ki, "en şifalı" müziği Mozart yapmış. Başuçlarında her gün 2 saat Mozart dinletilen bebeklerin daha zeki oldukları, ineklere daha iyi sut vermesi için Mozart dinletildiği... Japonya'da bir bira fabrikasının bira mayası oluşurken Mozart çaldırdığını ve o biranın daha pahalı satıldığını...
Mozart, bir dâhi...çoğuna göre klasik müziğin en iyilerinin en iyisi...
Daha 3 yaşında piyano çalmaya başlayan, 7 yaşında ilk bestelerini aristokrasiye dinleten olağanüstü ve olağandışı bir müzik adamı... Sol eli muhteşem.Yaşamı, heyecan, nükte ve muziplikle kucaklamış.
Mozart, 250 yıldır sadece yetişkin insanlara değil, çocuklara, bebeklere, ana karnında ceninlere, hayvanlara, bitkilere, çiçeklere bile hayat veriyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder